Dravenieka līgaviņa



Apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ir neizpratnē par izglītības un zinātnes ministres Baibas Rivžas (Zaļo Zemnieku savienība) paziņojumu, ka jaunajā mācību gadā mazākumtautību vidusskolu absolventi centralizētos eksāmenus varēs kārtot gan latviski, gan krieviski.

TB/LNNK frakcija uzskata, ka "tā ir nepieļaujama atkāpšanās no mazākumtautību izglītības reformas, kuras ieviešana jau tā ir prasījusi ne mazumu pūļu". Bilingvāla eksāmenu kārtošana ir pretrunā ar Satversmes 4.pantu, kurā pēc "tēvzemiešu" ierosinājuma savulaik tika nostiprinātas latviešu valodas pozīcijas.

TB/LNNK frakcija uzskata, ka lēmums par izvēles iespējām kārtot vidusskolas beigšanas eksāmenus latviski vai citās valodās, ja tāds ir pieņemts, ir nekavējoties jāatceļ. Frakcija īpaši vēršas pie izglītības ministres pārstāvētās ZZS, lai tā dara visu iespējamo bilingvālas eksāmenu kārtošanas prakses neatjaunošanai.

Kā ziņots, Rivža paziņoja, ka jaunajā mācību gadā mazākumtautības vidusskolas absolventi centralizētos eksāmenus varēs kārtot kā latviski, tā arī mazākumtautības valodā. Šāda jauninājuma ieviešana tiek pamatota ar šā gada pamatskolas beidzēju centralizēto eksāmenu latviešu valodā un literatūrā rezultātiem. A, B un C līmeni ieguvuši 56,8% mazākumtautību skolu audzēkņu.

Līdz šim mazākumtautību skolās centralizētie eksāmeni bija jākārto valsts valodā. Izglītības satura un eksaminācijas centrs uzsver (ISEC), ka pats eksāmens būs valsts valodā, tikai atbildes valodu varēs izvēlēties. Problēmu varētu radīt tas, ka daži krievu tautības skolēni izvēlēsies atbildēt savā dzimtajā valodā, skaidroja ISEC.

Teksts: LETA

2 komentāri:

Anonīms teica...

vislabākais kaujinieks ir bildē pa labi ar "ieroci" rokās ... mutē :)

Anonīms teica...

Štābists: man arī baigi žēl, ka Rivža neuzlika tiem stulbiem skolēniem par pienākumu visu kārtot tikai latviski. Tad mēs atkal jau būtu izveduši to skolēnu pūļus ielās!.. Revolūciju! Gribam revolūciju!.. Mēs pieprasām kārtot eksāmenus TIKAI latviski!