Dzīvnieku pasaule



Savu balsi 9.Saeimas vēlēšanās noteikti piekristu pārdot 4,8% vēlētāju, bet 9,3% drīzāk piekristu, ja saņemtu šādu piedāvājumu, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS šā gada jūlijā veiktā aptauja. Kā informēja Centrālās vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, noteikti nepiekristu pārdot savu balsi 57,3% vēlētāju, 18,9% - drīzāk nepiekristu, bet 9,7% aptaujāto nespēja formulēt savu nostāju.

Satraucoši, ka tik lielai vēlētāju daļai neliels materiālais labums, ko viņi var gūt no savu balsu pārdošanas, šķiet nozīmīgāks, nekā atteikšanās no vērtībām, uz kurām balstās demokrātija. Tā ir bezatbildīga attieksme, jo ļauj pie varas nokļūt tiem politiskajiem spēkiem, kuri ir gatavi priekšvēlēšanu cīņā izmantot nelikumīgus līdzekļus. Turklāt tiek nostiprināts uzskats, ka politiķi četrus gadus var nesodīti rīkoties pret sabiedrības interesēm, taču negatīvu seku tam nebūs, jo pirms vēlēšanām vajadzīgās balsis tiks nopirktas.

Analizējot datus par atbildēm sociāldemogrāfiskajās grupās, secināts, ka piedāvājumam pārdot balsi biežāk nekā caurmērā būtu gatavi piekrist jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem, respondenti ar pamatizglītību, iedzīvotāji ar zemiem vai vidēji zemiem ienākumiem, aptaujas dalībnieki Latgalē, kā arī lauku apvidos dzīvojošie.

Foto: Jānis Vecbrālis
Teksts: LETA

3 komentāri:

Anonīms teica...

lohi un duņas

Intars teica...

ir tā, ka piķi var savākt, bet nobalsot par to, ko vēlies, jo izejot no iecirkņa tu vari paņemt pilnu biļetenu komplektu un neviens neuzzinās par ko un kā tu balsoji.

Unknown teica...

piekrītiu HOZ, savāktu piķi un nobalsotu par ko gribu anyway.