Apsveikums bez zemtekstiem


Varas attiecību skaidrošana Tautas partijā nav beigusies. Partijas 9. kongress apliecināja - ierindas biedrs Andris Šķēle nav nogājis maliņā. Protams, protams, kongresā nesen izskanējušo Jurģa Liepnieka "atklāsmi" par Šķēles saistību ar tā saukto digitalizācijas miljonu lietu neviens pat nepieminēja.

Jautāts, vai Šķēle ir partijas pelēkais kardināls un vai nevajadzētu šo viņa ietekmi padarīt leģitīmu, Kalvītis norādīja, ka neredz no paša Šķēles vēlmi ieņemt kādu amatu partijā. Tomēr jaunajā partijas valdē ievēlēta arī partijas dibinātāja sieva Kristiāna Lībane-Šķēle, kuru jaunais TP priekšsēdētājs Kalvītis saskaņā ar nupat kongresā grozītajiem statūtiem solījās virzīt par savu aizvietotāju valdes sēžu vadīšanā, ja pats tajās nevarēs piedalīties.

Tāpat kā daudzu citu runātāju, arī Šķēles teiktais bija zemtekstu pilns, tostarp kārtojot kuluāros apspriestās varas attiecības partijā starp viņu pašu un Kalvīti, kā arī viņa īstenoto politiku. Partijas "tēvs" asi kritizēja Kalvīša vadītās valdības Saeimā iesniegto un deputātu noraidīto likumprojektu par atbalstu Latvijas ebreju kopienai un centienus kompensēt holokaustā bojāgājušo ebreju īpašumu vērtību.

Raksturojot TP iekšējās attiecības, Šķēle apsveica iekšējas konkurences pastāvēšanu, taču norādīja uz nepieciešamību pēc paškritikas. Viņa runā ironiski pavīdēja vārdi "pats liels, pats gudrs", kurus, visticamāk, varētu mērķēt Kalvīša virzienā. Pēc partijas "tēva" teiktā, Ministru prezidents esot labs, taču viņam jāspēj kļūt par gudru, disciplinētu un saliedējošu līderi. Partijas "tēvs" līderiem visai ironiski novēlēja būt gudriem "īstajā laikā".

Taču Kalvītis nepalika atbildi parādā, savā noslēguma uzrunā ironizējot par skatīšanos no "mākoņa maliņas uz zemi" (kā zināms, Šķēles mājas nosaukums ir "Mākoņi"). Partijai esot vajadzīgs cilvēks, kas spēj ne tikai apstāties, lai sakārtotu domas un sakrātu spēkus, bet arī vest partiju pretī nākotnei. Ar smīnu sejā Kalvītis pateicās partijai par saliedētību.

Dokuments skanēts: Valts Kancelejā
Teksts: Rīgas Balss

1 komentārs:

Metatrader teica...

Tev tiešām padodas, varbūt arī kādreiz vajadzēs veidot plakātu, tad arī zināšu kur vērsties!