Lai vienmēr būtu saule



Ir nodrošināts viss nepieciešamais, lai NATO sanāksmes laikā Rīgā garantētu drošību sacīja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Valsts vadītāja teica, ka Latvijai ir jānodrošina, lai augstie viesi "aizbrauktu projām tādi paši kā atbrauca". "Mēs esam uzņemti zem šī drošības saulessarga", sacīja Valsts prezidente, uzsverot, ka Latvijai ir laipni jāuzņem augstie viesi un jāparāda, ka Latvijas tauta ir "skaidra un gudra".

Jāatgādina, ka mūsu prezidente ir iedziļinājusies dainu poētikas un struktūras likumībās, rakstījusi par dainām un mūsdienu dzeju, īpašu uzmanību pievēršot mitoloģijas aspektiem tautasdziesmās un buramos vārdos, rakstījusi par seno latviešu dieviem un kultiem, Sauli un Saules mītiem (grāmatā Saules dainas (1988) apkopotas tautasdziesmas, kurās pieminēta saule), K.Baronu un dainu pasauli.

Saule latviešu mitoloģijā ir personificēts debesu spīdeklis, centrālais tēls debesu mītu sistēmā. Tautasdziesmās Saule tēlota nerimstošā kustībā. Viņa pārvietojas ratos, kamanās ar diviem vai trim kumeļiem, pa jūru vai ezeru brien kājām vai brauc laivā.

Nav komentāru: