Ko labu rādīs TV?


Sešpadsmit gadu pēc neatkarības atjaunošanas demokrātiskās Latvijas it kā demokrātiski ievēlēti politiķi grib norādīt, kādām jābūt ziņām, un to pat neslēpj. Latvijas televīzijā esot par maz "labo", par daudz "slikto" ziņu, gaužas gandrīz visu partiju, pirmām kārtām LPP un ZZS, politiķi. Atšķirībā no prokuratūras un KNAB, ko acīmredzami nolemts pirms vēlēšanām neaiztikt, bet sākt "sakārtot" tad, kad pašreizējā triju "oligarhu" partiju vara būs atražota, LTV ziņu dienesta (ZD) iznīdēšana nu ir kļuvusi par steidzami neatliekamu darbu.

Priekšdarbi tika sākti jau laikus — vispirms iepriekšējo ZD vadītāju nosūtīja godpilnā trimdā uz Briseli, viņa vietā apšaubāmā konkursā izvēlējās jaunu, acīmredzot pret šīs valsts vareno vēlmēm iejūtīgāku. Piektdien vakarā LTV vadība piepeši piedāvāja ZD žurnālistiem vai nu parakstīt papildu vienošanos pie pamatlīguma, kurā amata pienākumu aprakstā labākajā gadījumā teikts, ka jāveido "ziņas no Eiropas valstīm", ZD vārds nav minēts, bet parakstītāji tiek pārcelti uz LTV "radošo daļu", vai nu, kā atklāti teic LTV ģenerāldirektora vietnieks Edgars Kots (ģenerāldirektors Jānis Holšteins, kā parasti, kad notiek uzbrukumi LTV žurnālistiem, bija devies atvaļinājumā), "katrs darbinieks jebkurā brīdī var izdarīt izvēli".

Tā vietā, lai aizstāvētu žurnālistus no politiķu uzbrukumiem, LTV vadība rīko dienesta izmeklēšanas un liek ZD darbiniekiem nemitīgi rakstīt paskaidrojumus par sižetiem, kuros tiek pieminēts Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Nav šaubu, ka ideālās "ziņas" pie varas esošajiem būtu kā viņu reklāmas rullīšos — smaidīgi TP ministri tādā kā Ķīnas komunistu kongresā, vienmēr nomodā esošais traktors Šlesers, Baštika lielais pups, saulaini smaidīgi bijušie kompartijas funkcionāri Augusts Brigmanis un noziegumos apsūdzētais "premjerministra kandidāts" Lembergs uz kombainu, propelleru un melnu limuzīnu fona par nodokļu maksātāju naudu. Tie, kuri aizmirsuši vai nav šādas "ziņas" pieredzējuši, var paraugam paskatīties Krievijas telekanālu valstiski kontrolēto ziņu izlaidumus.

Ja var pēdējā nedēļā pirms vēlēšanām tik rupji un neslēpti mēģināt aizbāzt muti sabiedriskajai televīzijai, tad kas gan atturēs to darīt pēc vēlēšanām.

Plakāta bilde: DonsMusic
Teksts: Diena

1 komentārs:

Anonīms teica...

vai nav paredzets raidijums Digitalai Jurgis Zaude Atminu