[cerams, ka] Visu gaišu Ingrīda



Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres runa 2004.gada 4.maijā Saeimas svinīgajā sēdē: Atcerēsimies, ka kurlā vardīte bija vienīgā, kas uzrāpās stabā, jo - atšķirībā no pārējām - nedzirdēja un neņēma vērā tos, kuri visapkārt kliedza, ka sasniegt virsotni nemaz nav iespējams.

Jo skaidrāks kļūst Saeimā ievēlēto deputātu saraksts, jo vairāk mazinās cerības tajā atrast I.Ūdres vārdu — tik daudzi Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) vēlētāji viņu ir svītrojuši. Tas ir nebijis gadījums, kad kāda politiskā spēka līderis zaudē savas partijas vēlētāju uzticību laikā, kad saraksts kopumā guvis ļoti lielu atbalstu — 18 mandātu.

Savulaik bija nojaušams, ka zaļajiem zemniekiem rūpes sagādāja politiķes kāre pēc amatiem. Īpaši koši tā parādījās 2004.gadā eirokomisāra izraudzīšanās laikā. Kad viņas partijas biedrs, toreizējais premjers Indulis Emsis darbam Briselē, nepaskaidrojot izvēli, nominēja I.Ūdri, viņa sabiedrībai nodemonstrēja apbrīnojamu vīzdegunību. Saeimas priekšsēdētāja atteicās runāt ar presi, žurnālisti aicinot uzvilkt dzeltenu kleitiņu, kaut gan žurnālisti tikai centās noskaidrot svarīgu jautājumu — vai I.Ūdre ar nākamo EK prezidentu tikusies, vēl pirms valdība oficiāli viņu nominēja komisāra amatam.

Kaut pati I.Ūdre savu kandidatūru komisāra amatam neatsauca, to piespieda izdarīt starptautiskā diplomātija, jo viņas sliktās reputācijas un nekompetences dēļ draudēja izgāzties visas komisijas apstiprināšana.

Otra spilgta epizode saistīta ar krievu oligarhu Borisu Berezovski, ar kuru Saeimas priekšsēde tikās slepus nakts melnumā, dīvaino "randiņu" delikāti noklusējot.

Ūdre vienmēr bijusi pamanāma, bet — ne populāra. Visvairāk svītroto kandidātu vidū viņa bija jau pirms četriem gadiem 8.Saeimas vēlēšanās, taču toreiz iekļūt parlamentā palīdzēja daudzie atbalstītāji. Arī par Saeimas priekšsēdētāju toreiz I.Ūdri ievēlēja ar niecīgu balsu pārsvaru — no 55 koalīcijas deputātiem šajā amatā viņu atbalstīja tikai 52 kolēģi.

Saeimas priekšsēdētāja ir otra augstākā amatpersona valstī, no kuras sabiedrība gaidīja, bet nesagaidīja šāda ranga politiķim atbilstošus spriedumus. Tā vietā biežāk medijos varēja redzēt spīkeres dzīvi ārpus parlamenta. Sevišķi vētraina viņai bija priekšvēlēšanu vasara, kuru I.Ūdre komentēja tikpat atturīgi kā vienmēr: "Katrs mēs esam tikai cilvēki." PR firmas Mediju tilts 10 gadu jubilejā viņa tēloja brīvību alkstošu dzērvi, bet Admirāļu kluba īpašnieka Jāņa Dāvja jubilejā Operā dziedāja. Festivālā Jaunais vilnis I.Ūdre sēdēja J.Dāvja apsaimniekotā VIP ložā un izklaidējās ar festivāla viesiem.

Plakāta ideja: Krista
Teksts: Ingrīda Ūdre/Diena

1 komentārs:

Anonīms teica...

Labs sakums